گفته میشود که مشاوران اقتصادی دونالد ترامپ (Donald Trump)، رئیسجمهور سابق ایالات متحده، در حال طراحی استراتژیهایی برای بازدارندگی کشورها از کاهش وابستگیشان به دلار آمریکا هستند. پیشنهادات بازدارنده شامل کنترلهای صادرات، اتهامات دستکاری ارز و تعرفهها است. ترامپ همچنان به حفظ برتری دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره جهانی متعهد است. با این حال، تعداد روزافزونی از کشورها، به ویژه اعضای گروه بریکس (BRICS)، تلاشهای خود را برای فاصله گرفتن از دلار شدت بخشیدهاند.
مشاوران ترامپ روشهایی برای جلوگیری از کنار گذاشتن دلار آمریکا را بررسی میکنند
گزارشی که هفته گذشته توسط بلومبرگ (Bloomberg) منتشر شد و بر اساس منابع آگاه از موضوع ارائه شده است، حاکی از آن است که مشاوران اقتصادی دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق و نامزد ریاستجمهوری آمریکا، در حال بحث بر سر استراتژیهایی برای بازداشتن کشورها از کاهش وابستگیشان به دلار آمریکا هستند. بحثها بر روی مجازاتهای احتمالی برای همپیمانان و دشمنانی متمرکز است که در تجارت دوجانبه از ارزهای غیر دلاری استفاده میکنند. بر اساس این گزارش، این مجازاتها میتواند شامل «کنترلهای صادرات، اتهامات دستکاری ارز و وضع تعرفهها» باشد.
برتری جهانی دلار آمریکا از زمان اعمال تحریمهای اقتصادی سختگیرانه ایالات متحده علیه روسیه در سال ۲۰۲۲، با نارضایتیهای فزایندهای مواجه شده است. این تحریمها دسترسی به دلار آمریکا را برای نهادهای مختلف روسیه از جمله بانک مرکزی، مقامات دولتی و تقریباً ۲۵۰۰ نفر دیگر محدود کرد.
در همین حال، کشورهای عضو بریکس که شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی هستند، به همراه کشورهایی شامل عربستان سعودی، امارات متحده عربی، ایران، مصر و اتیوپی، که اخیراً به این گروه پیوستهاند، در نشستی در ماه آگوست گذشته درباره خودداری از استفاده از دلار بحث کردند. پس از این نشست، رهبران بریکس بر اهمیت استفاده از ارزهای محلی در تجارت بینالمللی تأکید کردند. در نشست بریکس در ماه ژانویه، ایران خواستار ایجاد یک ارز مشترک شد، در حالی که چین و روسیه به تسویهحسابها با ارزهای محلی خود اولویت دادند.
در ماه مه سال گذشته، رهبران ۱۰ کشور واقع در جنوب شرقی آسیا، اعضای انجمن کشورهای جنوب شرقی آسیا (آسهآن)، به توافق رسیدند تا «از استفاده از ارزهای محلی برای معاملات اقتصادی و مالی حمایت کنند.» این گروه شامل برونئی، کامبوج، اندونزی، لائوس، مالزی، میانمار، فیلیپین، سنگاپور، تایلند و ویتنام میشود. علاوه بر این، مقامات از 9 کشور آسیایی، اعضای اتحادیه پاکسازی آسیا (ACU)، در همان ماه برای نشست سالانه خود در تهران گردهم آمدند، که موضوع اصلی مورد بحث در آن خودداری از استفاده از دلار آمریکا بود.
ترامپ به طور مداوم از نقش دلار آمریکا به عنوان اصلیترین ارز ذخیره جهانی حمایت کرده است. در مصاحبهای با شبکه CNBC در ماه مارس، او مخالفت خود را با فاصله گرفتن کشورها از دلار ابراز داشت: “من از اینکه کشورها دلار را کنار بگذارند، متنفرم.” رئیسجمهور سابق آمریکا تاکید کرد:
“من اجازه نمیدهم کشورها از دلار فاصله بگیرند، چون وقتی ما این استاندارد را از دست بدهیم، مانند باختن در یک جنگ انقلابی خواهد بود… این یک ضربه به کشور ما خواهد بود.”
ترامپ گفت: “با بایدن، شما دلار را به عنوان استاندارد از دست خواهید داد. این مانند شکست در بزرگترین جنگی خواهد بود که تا به حال با آن مواجه بودهایم.” او همچنین هشدار داد که چین قصد دارد جایگزین دلار آمریکا به عنوان ارز برتر جهانی شود و نگرانیهایی را در مورد پیامدهای احتمالی از دست دادن جایگاه دلار به عنوان ارز ذخیره جهانی بیان کرد. او هشدار داد: “ما یک کشور درجه دوم خواهیم شد.”
نظر شما درباره ایده مشاوران اقتصادی دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا، در مورد تحمیل مجازاتهایی برای کشورهایی که از دلار آمریکا فاصله میگیرند، چیست؟ شما میتوانید نظرات خود را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.