آنچه در این مطلب می خوانید
شاخص ترس و طمع رمزارزها، امتیازی از ۰ تا ۱۰۰ برای تجزیه و تحلیل احساسات بازار رمزارز ارائه میدهد. این شاخص براساس شاخص ترس و طمع CNNMoney برای تجزیه و تحلیل بازار سهام است.
ترس (امتیازی از ۰ تا ۴۹) نشاندهنده ارزشگذاری پایین و عرضه بیش از حد در بازار است. طمع (امتیازی از ۵۰ تا ۱۰۰) نشاندهنده ارزشگذاری بیش از حد رمزارزها و احتمال وجود حباب است.
توجه به تغییرات در سطح ترس و طمع میتواند بخشی از استراتژی معاملاتی شما هنگام تصمیمگیری برای ورود یا خروج از بازار رمزارزها باشد.
مقدمه
هنگام تصمیمگیری برای خرید یا فروش در بازار رمزارزها، یک معاملهگر یا سرمایهگذار خوب همیشه به دنبال دادههای تأییدکننده خواهد بود. نمودارها برای بررسی، اصول فاندامنتال برای تجزیه و تحلیل و احساسات بازار وجود دارد که میتوان به آنها مراجعه کرد. با این حال، مطالعه هر شاخص و معیار موجود کارآمدترین استفاده از زمان نیست. با شاخص ترس و طمع رمزارزها، ترکیبی از شاخصهای احساسی و فاندامنتال نمایی از ترس و طمع بازار را ارائه میدهد. در حالی که نباید تنها به این شاخص تکیه کرد، این شاخص میتواند به شما کمک کند تا درک کلی از احساسات بازار رمزارزها را به دست آورید.
شاخص چیست؟
به طور سنتی، شاخص ترکیبی از چندین نقطه داده است که در یک اندازه آماری واحد ترکیب میشوند. ممکن است شما از قبل با شاخص میانگین صنعتی داو جونز (DJIA)، شاخص معروفی که بازار سهام را دنبال میکند، آشنا باشید. DJIA ترکیبی وزندار از قیمت ۳۰ شرکت بزرگ است که در چندین بورس سهام در ایالات متحده لیست شدهاند. معاملهگران و سرمایهگذاران میتوانند DJIA را خریداری کنند تا به طور ترکیبی به سهام این شرکتها دسترسی داشته باشند. شاخص ترس و طمع رمزارزها نیز یک معیار وزندار از دادههای بازار است، اما تشابهات در همینجا به پایان میرسد. شاخص ترس و طمع رمزارزها چیزی نیست که بتوان آن را خریداری کرد و نه شبیه به هر نوع ابزار مالی دیگری است. این تنها یکی از اندیکاتورهای بازار است که میتواند تحلیلهای شما را تکمیل کند.
شاخص بازار چیست؟
شاخصهای بازار به معاملهگران و سرمایهگذاران کمک میکنند تا دادههای بازار را تحلیل کنند. شاخصها در تمامی اشکال تحلیل بازار وجود دارند: تحلیل تکنیکال، تحلیل فاندامنتال، و تحلیل احساسات. اگر شما قبلاً در مورد تحلیل تکنیکال (TA) تجربهای داشته باشید، احتمالاً با شاخصها تجربهای دارید. این شاخصها از میانگینهای متحرک ساده تا الگوهای نمودار پیچیدهای مانند ابرهای ایچیموکو (Ichimoku Clouds) متغیر هستند. شاخصهای تحلیل تکنیکال به بررسی قیمتها، حجم معاملات و سایر روندهای آماری میپردازند.
شاخصهای تحلیل فاندامنتال رویکرد متفاوتی دارند. وقتی شما در مورد یک رمزارز یا سهم تحقیق میکنید، در واقع در تلاش هستید تا ارزش فاندامنتال زیربنایی پروژه را تعیین کنید. برای مثال، تحقیق شما میتواند شامل تعداد کاربران و ارزش بازار کل شود که در یک شاخص ترکیب میشوند. علاوه بر این، ما شاخصهای احساسات بازار داریم که احساسات و افکار سرمایهگذاران و معاملهگران را ارزیابی میکنند. شاخص ترس و طمع رمزارزها تنها یکی از بسیاری شاخصها است. مثالهای دیگر شامل شاخص گاو خرس از آگمنتو (Augmento) و ویلالرت (WhaleAlert) است که انتقالات بزرگ از نهنگها در بازارهای رمزارز را ردیابی میکند. تا حد زیادی، تحقیق در مورد رمزارزها به شدت به تحلیل شبکههای اجتماعی، جامعه و افکار عمومی وابسته است. به همین دلیل، تحلیل احساسات میتواند برای این دسته از دارایی مفید باشد.
شاخص ترس و طمع دقیقاً چیست؟
شاخص ترس و طمع ابتدا توسط CNNMoney برای تحلیل احساسات بازار سهام و اوراق بهادار ایجاد شد. پس از آن، Alternative.me نسخهای مخصوص بازار رمزارزها را توسعه دادهاند.
شاخص ترس و طمع رمزارزها با بررسی سبدی از روندهای مختلف و شاخصهای بازار، تعیین میکند که آیا شرکتکنندگان در بازار حس طمع یا ترس دارند. امتیاز ۰ نشاندهنده ترس شدید است، در حالی که ۱۰۰ نشاندهنده طمع شدید است. امتیاز ۵۰ نشان میدهد که بازار تا حدودی بیطرف است.
یک بازار مملو از ترس میتواند نشاندهنده ارزشگذاری پایین رمزارزها باشد. ترس زیاد در بازار میتواند منجر به فروش بیش از حد و وحشت افراطی شود. ترس لزوماً به این معنا نیست که بازار وارد یک روند نزولی بلندمدت شده است. در عوض، میتوانید آن را به عنوان یک مرجع کوتاه یا میانمدت برای احساسات کلی بازار در نظر بگیرید. طمع در بازار وضعیت مخالفی است. اگر سرمایهگذاران و معاملهگران طمعکار باشند، احتمال ارزشگذاری بیش از حد و وجود یک حباب وجود دارد. تصور کنید که یک وضعیتی که در آن ترس از دست دادن (FOMO) باعث میشود سرمایهگذاران بازارها را بالا ببرند که باعث میشود قیمت بیت کوین را بیش از حد ارزشگذاری کنند. به عبارت دیگر، طمع افزایش یافته ممکن است منجر به تقاضای افراطی شود که به صورت مصنوعی قیمت را بالا میبرد.
چگونه شاخص ترس و طمع رمزارز کار میکند؟
هر روز، Alternate.me یک مقدار جدید از ۰ تا ۱۰۰ محاسبه میکند. از جولای ۲۰۲۱، شاخص ترس و طمع رمزارز فقط از اطلاعات مرتبط با بیت کوین استفاده میکند. دلیل این مسئله، ارتباط قابل توجه بیت کوین با کل بازار رمزارزها است در زمانی است که صحبت از قیمت و احساسات میشود. برنامههایی برای آینده وجود دارد که شامل پوشش سایر کوینهای بزرگ، احتمالاً از جمله اتریوم (ETH) و BNB است.
میتوانید مقیاس شاخص را به دستههای زیر تقسیم کنید:
- 0-24: ترس بسیار زیاد (نارنجی)
- 25-49: ترس (کهربایی/زرد)
- 50-74: طمع (سبز روشن)
- 75-100: طمع بسیار زیاد (سبز)
این شاخص ارزش را با ترکیب 5 عامل وزنی مختلف بازار محاسبه میکند. در اینجا، این 5 عامل را بررسی میکنیم:
- نوسانات (25 درصد از شاخص). نوسانات ارزش فعلی بیت کوین را با میانگینهای 30 و 90 روز گذشته اندازهگیری میکند. در اینجا، شاخص از نوسانات به عنوان معیاری برای عدم اطمینان در بازار استفاده میکند.
- مومنتوم/حجم بازار (25 درصد از شاخص). حجم معاملات فعلی و مومنتوم بازار بیت کوین با مقادیر میانگین 30 و 90 روزه قبلی مقایسه شده و سپس با هم ترکیب می شوند. خرید مداوم با حجم بالا نشان دهنده احساسات مثبت یا حریصانه بازار است.
- رسانههای اجتماعی (15 درصد از شاخص). این عامل به تعداد هشتگهای توییتر مربوط به بیت کوین و به طور خاص نرخ تعامل آن میپردازد. به طور معمول، مقدار ثابت و به طور غیرعادی زیاد تعاملات بیشتر به طمع بازار مربوط میشود تا ترس.
- دامیننس بیت کوین (Bitcoin dominance) (10 درصد از شاخص). این ورودی دامیننس بیت کوین بر بازار را اندازهگیری میکند. افزایش تسلط بر بازار سرمایهگذاری جدید روی کوین و امکان تخصیص مجدد وجوه از آلت کوینها را نشان میدهد.
- Google Trends (10 درصد از شاخص). با نگاه کردن به دادههای Google Trends برای جستوجوهای مرتبط با بیت کوین، این شاخص میتواند اطلاعاتی در مورد احساسات بازار ارائه دهد. به عنوان مثال، افزایش جستجوهای «کلاهبرداری بیت کوین» نشان دهنده ترس بیشتر در بازار است.
- نتایج نظرسنجی (15 درصد امتیاز شاخص). این ورودی در حال حاضر متوقف شده است و مدتی است که وجود دارد.
چرا شاخص ترس و طمع رمزارزها مفید است؟
شاخص ترس و طمع رمزارزها میتواند ابزار ارزشمندی برای بررسی تغییرات احساسات بازار باشد. نوسانات بزرگ ممکن است فرصتی برای ورود یا خروج قبل از این که بقیه بازار از روند پیروی کند، فراهم کند. ما میتوانیم با بررسی سه ماه گذشته ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال در مقابل ارقام شاخص، نمونهای خلاصه از این موضوع را ببینیم.
نقطه 1، 26 آوریل 2021، پایینترین نوسان در مقدار شاخص از 73 (طمع) به 27 (ترس) را نشان میدهد. نقطه 2 شروع یک اسلاید دیگر را در 12 می 2021 از 68 (طمع) به 26 (ترس) نشان میدهد. با مقایسه این تغییرات با سرمایه کلی بازار کریپتو، میتوانیم ببینیم که آیا این با بازار کریپتو مطابقت دارد یا خیر.
نقطه 1 دوباره 26 آوریل را نشان میدهد که قبل از این که در 12 مه به قله 2.53 تریلیون دلار صعود کند، از 1.78 تریلیون دلار (USD) شروع میشود. اگر این را با آن چه در بالا میبینیم ترکیب کنیم، میبینیم که یک نوسان بزرگ در احساسات از حرص به ترس همزمان شده است. پایین محلی در ارزش بازار ارزهای دیجیتال. وقتی بازار حریصتر می شود، ارزش کل بازار تا زمانی که به حداکثر خود برسد افزایش مییابد. در حداکثر، احساسات یک بار دیگر به شدت کاهش مییابد.
بر اساس مثال ما، این شاخص برای یافتن فرصت خرید و پیشبینی فروش در بازار مفید است. با استفاده از این شاخص، ما میتوانیم بررسی کنیم که آیا واکنشهای احساسی ما بیش از حد یا مطابق با بازار است. اما آیا همیشه برای هر موقعیتی مفید خواهد بود؟
آیا میتوانیم از این شاخص برای تحلیل بلندمدت استفاده کنیم؟
این اندیکاتور در تحلیل بلندمدت چرخههای بازار کریپتو به خوبی کار نمیکند. در جریان روندهای گاوی یا خرسی، چرخههای متعددی از ترس و طمع وجود دارد. این سوئیچها برای معامله گران نوسانی مفید هستند تا از مزایای آن استفاده کنند. با این حال، برای سرمایهگذارانی که می خواهند نگه دارند، پیشبینی تغییر از یک بازار صعودی به یک بازار نزولی فقط از روی شاخص دشوار خواهد بود. شما باید سایر جنبههای بازار را تجزیه و تحلیل کنید تا یک چشمانداز بلندمدت داشته باشید.
مثل همیشه، توصیه رایج این است که فقط به یک شاخص یا سبک تحلیل تکیه نکنید. اطمینان حاصل کنید که قبل از سرمایه گذاری هر پولی، تحقیقات خود (DYOR) را انجام دهید و فقط برابر با آن چه را که میتوانید از دست بدهید، سرمایهگذاری کنید.
سخن پایانی
شاخص ترس و طمع رمزارزها روشی ساده برای جمعآوری و خلاصه کردن طیف وسیعی از معیارهای احساسات فاندامنتال و بازار است. به جای این که مجبور باشید خودتان این کار را انجام دهید، میتوانید برای ردیابی رسانههای اجتماعی، Google Trends و سایر آمارها به این اندیکاتور اعتماد کنید. اگر میخواهید آن را در تحلیل خود بگنجانید، آن را با معیارها و شاخصهای دیگر ترکیب کنید تا دید متعادلتری داشته باشید.