افزایش شگفتانگیز قیمت طلا در این سال تحلیلگران را به حیرت واداشت تا این که یک بازیگر جدید ظاهر شد: سرمایهگذاران خردهفروش چینی که به بورس معاملات آتی شانگهای (SHFE) سرازیر شدند. با وجود فشارهای جهانی مانند افزایش بازدهی اوراق خزانهداری و افزایش ارزش دلار، حجم معاملات بورس معاملات آتی شانگهای سه برابر شد و قیمتهای طلا را به فلک برد. با توجه به علاقه دیرینه چین به طلا و آشفتگیهای اخیر بازار، این ورود نشاندهنده تغییر معناداری در دینامیکهای معاملات طلا است. اما همزمان که قیمتها نوسان میکنند، بحث در مورد تأثیر بورس معاملات آتی شانگهای بر بازار جهانی طلا شدت میگیرد.
همچنان که قیمت طلا با وجود موانعی که باید آن را مهار میکرد، به شدت افزایش یافته است، رشد بیسابقه قیمت طلا در این سال، ناظران بازار را سردرگم کرده است. با افت قیمتها در این هفته، توضیح این مسئله ممکن است در چین باشد.
پس از هفتهها بحث در مورد این که آیا یک خریدار مرموز باعث ایجاد این روند صعودی شده است، چندین چهره برجسته در بازار جهانی طلا به این نتیجه رسیدهاند که نیروی محرکه جدید و عمده، لشکری از سرمایهگذاران خردهفروش چابک در بورس معاملات آتی شانگهای است.
در طی چند هفته، بورس معاملات آتی شانگهای (SHFE) از مکانی آرام به کانون اصلی بازار جهانی طلا تبدیل شده است. در حالی که مراکز رقیب مانند لندن و نیویورک نیز شاهد افزایش فعالیت بودهاند، اما این واقعیت که حجم معاملات در بورس معاملات آتی شانگهای از یک پایه پایین به شدت افزایش یافته است، نشانه قانعکنندهای است که حضور گروه جدیدی از سرمایهگذاران چینی به شدت به افزایش قیمتها کمک کرده است.
قیمت طلا در این سال به شدت افزایش یافته است، و از اوایل ماه مارس از مرز ۲۰۰۰ دلار در هر اونس گذشته است، در حالی که در شرایط عادی، فشارهای بزرگی وجود داشت که میتوانستند مانع از افزایش قیمتها شوند. این فشارها شامل افزایش بازدهی اوراق خزانهداری و افزایش ارزش دلار آمریکا بود، در حالی که انتظارات برای تغییر سیاست فدرال رزرو به کاهش نرخ بهره در حال کمرنگ شدن بود. علاوه بر این، اعتصاب خریداران در هند، دومین مصرفکننده بزرگ، بیعلاقگی صندوقهای غربی، و فروش خالص توسط صندوقهای قابل معامله در بورس نیز وجود داشت. با این حال، حجم معاملات در بورس معاملات آتی شانگهای (SHFE) شروع به افزایش کرد و قیمتها به شدت بالا رفت.
روس نورمن (Ross Norman)، معاملهگر سابق در گروه کردیت سوئیس (Credit Suisse Group AG) و راثچایلدز اند سانز (Rothschilds & Sons)، که اکنون سردبیری مجله متالز دیلی (Metals Daily) را بر عهده دارد، گفت:
“تنها چیزی که آن را به شیوهای شبیه به بیت کوین به حرکت درمیآورد، بازیهای سفتهبازی عظیم است.”
او افزود که با توجه به نرخهای بالا و قدرت دلار، احتمال کمی وجود دارد که این مسئله از پول داغ در آمریکا ناشی شده باشد؛ بنابراین، احتمالاً خریداران، سرمایهگذاران چینی با اهرم بالا خواهند بود.
طلا سابقهای طولانی در چین به عنوان ابزاری برای پسانداز دارد و این کشور بزرگترین مصرفکننده و تولیدکنندهای پیشرو است. این علاقه سنتی با آشوبهای اخیر در بازارهای محلی املاک و سهام، جان تازهای گرفته است و واردات در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ علیرغم کنترلهای شدید، افزایش یافته است.
هجوم برای خرید
ماههاست که مصرفکنندگان و سرمایهگذاران نهادی در چین در حال خرید شمش طلا هستند، در حالی که بانک مرکزی چین نیز در یک دوره ۱۷ ماهه خرید این فلز گرانبها را دنبال کرده است. این دو نیرو، که به حفظ قیمتهای بینالمللی کمک کردهاند، اکنون با افزایش تقاضا برای سرمایهگذاری تقویت شدهاند.
آمار این نظریه را تأیید میکند. معاملات در بورس معاملات آتی شانگهای (SHFE) با حجم میانگین روزانه که در ماه آوریل نسبت به ۱۲ ماه قبلی تقریباً سه برابر شده است، به حد انفجار رسیده است. پیش از این که قیمتها در این هفته شروع به کاهش کنند، این حجم در ۱۵ آوریل (17 فروردین) به حدود ۱,۲۰۰ تن رسید که بالاترین میزان از سال ۲۰۱۹ است.
جان رید (John Reade)، استراتژیست ارشد بازار در شورای جهانی طلا (World Gold Council)، گفت:
“این روند نشانهای دیگر از بازارهای نوظهور است، به ویژه معاملهگران چینی، که کشف قیمت را از بازارهای غربی به دست میگیرند. ما با توجه بازارهای دیگر کالاها میدانیم که گاه به گاه، معاملهگران شانگهای به بازیگران برتر تبدیل میشوند. این مسئله هیچگاه واقعاً در مورد طلا صادق نبوده است، اما فکر میکنم اکنون این روند ممکن است تغییر کرده باشد.”
اگر ثابت شود که سودها متزلزل هستند، برای طرفداران طولانیمدت طلا، این مسئله ممکن است نگرانکننده باشد. اخیراً رسانههای دولتی به احتیاط در پیگیری این روند صعودی توصیه کردهاند، در حالی که بورس معاملات آتی شانگهای (SHFE) الزامات مارجین را افزایش داد تا ریسکپذیری بیش از حد را متوقف کند.
لازم به ذکر است که در حالی که حجم معاملات در بورس معاملات آتی شانگهای افزایش یافته است، تعداد قراردادهای باقیمانده تقریباً تغییر نکرده است. این مسئله نشان میدهد که شرکتکنندگان در حال معامله از نوع روزانه هستند، نه این که دیدگاه بلندمدتی داشته باشند. قیمت طلا روز دوشنبه ۲.۷ درصد افت کرد و ضررها روز سهشنبه عمیقتر شد، که جان رید (John Reade) این اتفاق را به برداشت سود توسط سرمایهگذاران کوتاهمدت در بورس نسبت داد.
مثال
مارکوس گاروی (Marcus Garvey)، رئیس استراتژی کالا در Macquarie Group Ltd، گفت: “این کمی از ویژگیهای بازارهای خشکی چین است، البته یک نمونه نسبتاً شدید.” او گفت که “گردش سوداگرانه کوتاه مدت بسیار بیشتری وجود دارد”.
همه فکر نمی کنند سرمایه گذاران چینی عامل اصلی صعود طلا هستند. جف کریستین (Jeff Christian)، مدیر عامل CPM Group گفت: “فقط معاملهگران خانوادگی و فقط چین نیستند. واقعاً یک چیز گسترده است. اکنون تفاوت چندانی در رفتار تجاری مؤسسات بزرگ در مقایسه با افراد خانواده وجود ندارد.”
به گفته کریستین، طلا ممکن است گزینه بهتری برای سرمایهگذاری باشد چون وضع نرخهای بهره بالاتر و طولانیتر آمریکا برای مهار تورم ممکن است اقتصاد را به رکود بکشاند. او گفت: “همه آنها متقاعد شدهاند که نرخهای بهره خیلی زود کاهش نمییابد. این مسئله میتواند برای سایر داراییها بیشتر از طلا منفی باشد.”
سامسون لی (Samson Li)، تحلیلگر هنگ کنگی در Commodity Discovery Fund، تصویر ظریفتری را میبیند. او گفت که تقاضای دیوانهوار در چین، به جای این که محرک مستقیم قیمتها باشد، سفته بازان غربی را تشویق کرده است تا بر روی سود در نیویورک سرمایهگذاری کنند.
بحث در مورد مدت زمانی که سرمایهگذاران چینی در این زمینه باقی خواهند ماند با این سوال مرتبط است که در وهله اول چه چیزی آنها را به بورس معاملات آتی شانگهای کشانده است. معاملهگران نهادی و خرده فروشی در این بورس ممکن است طلا بخرند تا روی نوسانات کوتاهمدت یوان سرمایهگذاری کنند. امسال، جلسه شبانه صرافی فعالترین جلسه بوده است، درست زمانی که مجموعهای از دادههای داغ اقتصادی ایالات متحده باعث افزایش ارزش دلار شده است.
دنیل غالی (Daniel Ghali)، استراتژیست ارشد کالا در TD Securities، نیز در جستجو برای شناسایی خریدار مرموز طلا بوده است و هنوز معتقد است که نیروی غالب احتمالاً خریداری با جیبهای عمیق در بخش موسوم به بخش رسمی است که شامل نهادهای مرتبط با دولت مانند بانکهای مرکزی و صندوقهای ثروت ملی میشود. اما او میگوید که فعالیت خرید در آنجا نیز به شدت با ضعف یوان مرتبط بوده است و سرمایهگذاران در بورس معاملات آتی شانگهای (SHFE) ممکن است با انگیزههای زیربنایی مشابه عمل کنند.
دنیل غالی گفت: “فعالیت معاملاتی در بورس معاملات آتی شانگهای (SHFE)، به سرمایهگذاری خردهفروشی اشاره دارد و ممکن است با فشارهای ارزی مرتبط باشد. این تنها مشکل برای بانکهای مرکزی نیست – بلکه مسئلهای برای شرکتکنندگان روزمره است که میبینند ارزش پولشان در حال کاهش است و میخواهند در برابر آن ثروت خود را حفظ کنند.”