آنچه در این مطلب می خوانید
قیمتهای بیسابقه طلا بر تقاضای کلی تأثیر میگذارد اما بازیافت این فلز گرانبها را تقویت میکند، چون افراد برای استفاده از قیمتهای بالا، جواهرات خود را میفروشند.
کریش گوپال (Krish Gopaul)، تحلیلگر در شورای جهانی طلا (World Gold Council)، به خبرگزاری فرانسه گفت:
“از نظر تاریخی، رابطه نزدیکی بین قیمت طلا و بازیافت وجود دارد، چون زمانی که قیمتها افزایش مییابد، مردم تمایل دارند کالاهای خود را برای بهرهبرداری از سطوح قیمت بالا بفروشند”.
بر اساس گزارش شورای جهانی طلا (WGC)، تولید معدنی به طور معمول حدود ۷۵ درصد از عرضه جهانی فلز زرد را در هر سال تشکیل میدهد. بقیه عرضه از طریق بازیافت تأمین میشود.
از ابتدای سال، قیمت این فلز گرانبها بیش از ۱۳ درصد افزایش یافته و به بالاترین سطح تاریخی خود یعنی ۲,۴۳۱.۵۲ دلار در تاریخ 24 فروردین (۱۲ آوریل) رسیده است، که این افزایش تحت تأثیر انتظارات برای کاهش نرخ بهرههای آمریکا است که جذابیت دلار را کاهش میدهد.
تنشهای ژئوپلیتیکی فزاینده با جنگ در اوکراین و درگیریها بین اسرائیل و حماس نیز به اشتیاق برای طلا به عنوان یک دارایی امن کمک میکند، چون این فلز به عنوان یک دارایی امن سنتی شناخته شده است.
از سوی دیگر، این قیمتهای بالا تقاضای جهانی برای طلا را در سه ماهه اول (۵- درصد نسبت به سال گذشته) کاهش داده است، اما بازیافت را تقویت میکند.
شورای جهانی طلا میگوید: “بازیافت منبع عرضه طلا است که بیشترین پاسخ سریع را به قیمت و شوکهای اقتصادی نشان میدهد”، در حالی که در مقابل، به دلیل “تاخیرهای طولانی بین اکتشاف و کشف معادن جدید و ورود به تولید یک معد”، تولید معدنی به کندی تغییر میکند.
بنابراین، این مقام ارشد بازاریابی افزایش ۱۲ درصدی بازیافت را در سه ماهه اول نسبت به سال گذشته مشاهده کرده است، که طبق گزارش فصلی، از پایان سال ۲۰۲۰ بیسابقه بوده است.
کریش گوپال میگوید: “برخلاف بسیاری از فلزات دیگر، طلا در برخی معانی به طور نامحدود قابل بازیافت است”، بدون این که خواص خود را از دست بدهد.
تقریباً تمام طلاهای بازیافتی از جواهرات به دست میآیند، و بقیه مربوط به بخش فناوری است که به دلیل فضیلتهای متعدد آن از طلا استفاده میشود: استحکام بالا، رسانایی عالی و همچنین این واقعیت که زنگ نمیزند یا خورده نمیشود.
فقدان جایگزینها
آقای گوپال خاطرنشان میکند که برخی از صاحبان طلا با توجه به ناپایداریهای کلان اقتصادی و ژئوپلیتیکی، با امید به کسب سودهای حتی بیشتر در درازمدت یا تمایل به حفظ داراییای که ارزش آن حتی در دورههای نوسان حفظ میشود، داراییهای خود را نگه میدارند.
برای مثال، این مسئله در ترکیه، کشوری که از تورم فوقالعاده رنج میبرد و شاهد کاهش شدید ارزش پول خود بوده، صادق است.
در این بازارها، “فقدان جایگزینهای معتبر برای طلا که عملکرد مشابهی در زمان بحران ارائه دهند نیز وجود دارد”.
کریش گوپال توضیح میدهد:
“زمانی که شرایط سخت میشود، طلا نوعی دارایی است که بسیاری از افراد میخواهند به آن روی آورند.”
او در ادامه گفت:
“این یکی از دلایلی است که ما فکر میکنیم میزان طلاهایی که افراد حاضر به فروش مجدد آن هستند، هنوز کمتر از آن چیزی است که در گذشته در اوج قیمتها بوده است”.
بر خلاف تقاضا برای جواهرات که از قیمت بالای طلا آسیب دید، با این که نهادهای پولی نیز طلا را به خاطر ویژگیهای آن برای پوشش دادن در برابر تورم و خطرات ژئوپلیتیکی ترجیح میدهند، خریدهای بانکهای مرکزی حفظ شد، که در سه ماه اول سال به مجموع ۲۸۹.۷ تن رسید.
این شورا در گزارش فصلی خود خاطرنشان کرد که اگر قیمتها در سال ۲۰۲۴ بالا باقی بمانند، “همانند سه ماهه اول در پاسخ به افزایش سریع قیمتها، بازیافت باید ادامه یابد”.