آنچه در این مقاله می خوانید
بر اساس آخرین گزارش ماهانه آژانس بینالمللی انرژی، تولید روزانه نفت ایران در ماه آوریل به ۳.۳ میلیون بشکه رسیده است که ۷۵,۰۰۰ بشکه بیشتر از ماه مارس است.
آرشیو آمار این آژانس بینالمللی نشان میدهد که از ابتدای سال ۲۰۲۴، تولید روزانه نفت ایران ۱۵۰,۰۰۰ بشکه افزایش یافته است.
پیش از تحریمهای ایالات متحده در سال ۲۰۱۸، ایران تولید روزانه ۳.۸ میلیون بشکه نفت داشت، اما این رقم در سال ۲۰۲۰ به زیر ۲ میلیون بشکه کاهش یافت. از زمان به قدرت رسیدن دولت بایدن، تولید نفت ایران به دلیل افزایش متوالی صادرات، رشد قابل توجهی داشته است.
ایران همچنین از یک شبکه گسترده از واسطهها و دلالان استفاده کرده است و شرکت ردیابی نفتکشها وورتکسا (Vortexa) روز شنبه، ۱۸ می (29 اردبهشت)، گزارش داد که ۱۶۳ نفتکش بزرگ در انتقال مخفیانه نفت از ایران به چین دخیل هستند.
شرکت اطلاعات کالای کپلر (Kepler) پیشتر گزارش داده بود که در سه ماهه اول سال جاری، صادرات نفت ایران به ۱.۵ میلیون بشکه در روز رسیده است که ۲۰۰,۰۰۰ بشکه بیشتر از سال ۲۰۲۳ است.
این شرکت بینالمللی همچنین اعلام کرده است که سال گذشته، ایران ۶۷۰,۰۰۰ بشکه نفت را از طریق واسطهها در آبهای مالزی به چین صادر کرده است، اما این رقم امسال به ۸۰۰,۰۰۰ بشکه رسیده است.
اخیراً، برایان نلسون (Brian Nelson)، معاون وزیر خزانهداری ایالات متحده، در سفر خود به مالزی و سنگاپور هشدار داد که ایالات متحده ظرفیت افزایش یافته ایران برای انتقال نفت را وابسته به ارائهدهندگان خدمات مستقر در مالزی میداند. این نفت از اطراف سنگاپور و سایر مناطق به چین منتقل میشود.
در سه ماهه اول امسال، ایران صادرات نفت خود را نه تنها از طریق افزایش تولید، بلکه با فروش نفت انباشته نشده خود که در نفتکشها در خلیج فارس و آبهای شرق آسیا ذخیره شده بود، افزایش داده است.
آمار کپلر (Kepler) نشان میدهد که ذخایر نفت فروش نرفته ایران از ۴۵ میلیون بشکه در اواسط پاییز سال گذشته به زیر ۱۵ میلیون بشکه تا پایان مارس امسال به طور پیوسته کاهش یافته است.
با وجود افزایش قابل توجه صادرات نفت، ایران هزینههای قابل توجهی را برای دور زدن تحریمهای ایالات متحده و دریافت پول برای نفت صادراتی خود متحمل میشود. برای مثال، با توجه به قیمت و حجم صادرات نفت ایران، انتظار میرفت که این کشور حداقل ۴۴ میلیارد دلار درآمد نفتی در سال گذشته داشته باشد، اما آمار گمرک نشان میدهد که تنها ۳۶ میلیارد دلار درآمد نفتی داشته است.
رویترز (Reuters) پیشتر گزارش داد که ایران سال گذشته برای هر بشکه نفت صادراتی، ۱۳ دلار تخفیف به پالایشگاههای چینی ارائه کرده است.
علاوه بر هزینههای حملونقل مخفیانه نفت در وسط اقیانوسها به سایر نفتکشها یا تغییر نام نفت ایرانی با کمک واسطهها و فروش آن به عنوان نفت مالزیایی، عراقی، اماراتی و عمانی به چین، هزینههای زیادی درگیر است.