آنچه در این مقاله می خوانید
از ماه ژوئن تاکنون، مجموعهای از پروندههای کلاهبرداری مربوط به شمش طلا که افراد مسن را هدف قرار دادهاند، در آیچی (Aichi) و سایر استانها گزارش شده است. زیانهای وارده در این کلاهبرداریها بین ۸ میلیون ین (حدود ۵۵,۵۰۰ دلار) تا ۱۰۰ میلیون ین متغیر بوده و مقامات در تلاشند تا آگاهی عمومی را افزایش دهند.
محققان اظهار داشتند:
«این یک طرح بیسابقه است و انتظار داریم که ادامه یابد.»
اوایل ماه جولای، زنی در دهه ۷۰ زندگی خود در ناگویا (Nagoya) تماسی تلفنی از یک سیستم خودکار دریافت کرد که ادعا میکرد از سوی اداره مخابرات وزارت امور داخلی (internal affairs ministry’s telecommunications bureau) است.
پس از این که او درخواست تماس مجدد با شماره مذکور را دنبال کرد، با مردی که ادعا میکرد افسر پلیس است، تماس گرفت. این مرد به او گفت که حساب بانکی و تلفن همراه او برای فعالیتهای مجرمانه استفاده میشود.
این مرد از طریق اپلیکیشن پیامرسان لاین (Line)، به او یک کارت شناسایی پلیس و یک حکم بازداشت با نام زن نشان داد و او را راهنمایی کرد که “تمام پول موجود در حساب خود را به شمشهای طلا تبدیل کند تا جریان پول مورد بررسی قرار گیرد.”
این زن که دچار وحشت شده بود، در مجموع ۱.۵ کیلوگرم شمش طلا خریداری کرد که ارزش بازاری تقریبی آن ۲۰ میلیون ین بود. هنگامی که او طبق دستورالعمل، طلاها را در یک کیسه کاغذی قرار داده و در جلوی درب خانه گذاشت، مردی با لباس تیره آنها را برد.
از ماه ژوئن تاکنون، حداقل ۱۰ مورد مشابه، از جمله تلاشهای ناکام، در استانهای توکیو (Tokyo)، اوزاکا (Osaka)، کیوتو (Kyoto)، آیچی (Aichi)، و شیزوئوکا (Shizuoka) تأیید شده است. احتمالاً تعداد واقعی این موارد بیشتر است، چون برخی از قربانیان تا بیش از یک ماه از وقوع کلاهبرداری بیخبر بودند.
چندین محقق اظهار داشتند که در ابتدا گیج شده بودند و نمیفهمیدند چرا مجرمان نیاز دارند که قربانیان شمش طلا خریداری کنند.
در موارد کلاهبرداری معمولی انتقال وجه بانکی، زمانی که مشتریان مبالغ زیادی پول برداشت میکنند، کارمندان بانک میتوانند مداخله کرده و از کلاهبرداری جلوگیری کنند. با این حال، در این مورد، به دلیل این که قربانیان از فروشگاههای قانونی خرید میکنند، نیازی به مراجعه به بانکها نیست.
یک مقام ارشد پلیس استان آیچی (Aichi Prefectural Police) اظهار داشت:
«به نظر میرسد این خرید به منظور سرمایهگذاری انجام شده است، بنابراین (کارمندان فروشگاه) مشکوک نمیشوند.»
مواردی وجود داشته است که قربانیان چندین حساب خود را در یک حساب واحد تجمیع کرده و کل مبلغ را به شمش طلا تبدیل کردهاند، که منجر به زیانهای قابلتوجهی شده است.
این مقام ارشد گفت: «پلیس هرگز از طریق لاین (Line) حکم بازداشت صادر نمیکند یا تحقیقات مالی انجام نمیدهد.» پلیس استان قصد دارد هشدارهای خود را از طریق اپلیکیشنها و سایر پلتفرمها تقویت کند.
شرکت میتسوبیشی متریالز (Mitsubishi Materials)، یک فروشنده بزرگ فلزات گرانبها مستقر در توکیو (Tokyo)، نیز در ماه جولای در وبسایت خود هشدارهایی درباره کلاهبرداری با شمش طلا صادر کرد.