آنچه در این مطلب می خوانید
پس از اظهارات مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، در مجلس درباره لزوم آن چه وی «اصلاح یارانههای انرژی، از جمله بنزین» خواند، نگرانیها درباره احتمال افزایش قیمت بنزین در سال آینده و کاهش سهمیههای بنزین تشدید شده است.
این اظهارات در حالی بیان شد که مسعود پزشکیان در سخنرانی خود هنگام تقدیم لایحه بودجه به مجلس، اعلام کرد که هزینه کل بنزین، بدون در نظر گرفتن قیمت نفت و تنها با احتساب هزینههای پالایش، حملونقل و پمپ بنزین، تقریباً ۸۰,۰۰۰ ریال (حدود ۰.۱۱۷ دلار) است.
وی تأکید کرد که امسال حدود ۹۰۰ هزار میلیارد ریال (حدود ۱.۳۲۳ میلیارد دلار) برای واردات بنزین هزینه شده و اگر وضعیت فعلی ادامه پیدا کند، سال آینده ۱,۳۰۰ هزار میلیارد ریال (حدود ۱.۹۱۱ میلیارد دلار) نیاز خواهد بود. هر لیتر بنزین وارداتی بین ۳۰۰,۰۰۰ تا ۴۰۰,۰۰۰ ریال (حدود ۰.۴۴ تا ۰.۵۸ دلار) هزینه دارد.
پزشکیان با استناد به این ارقام، بر «لزوم اصلاح یارانههای انرژی» تأکید کرد و اظهار داشت که وضعیت فعلی نمیتواند ادامه یابد.
شورای بازنشستگان ایران، با بیان این که «همه چیز برای حمله به زندگی عمومی آماده است»، نوشت:
«سوءاستفاده از وضعیت کنونی و بهانههای سیاسی مستقیماً معیشت مردم را هدف قرار داده است. با این حال، مردم تمامی اقدامات دولت را با دقت زیر نظر دارند. به روزهای پیشرو فکر کنید.»
در همین حال، نگرانیها و واکنشها به اظهارات مسعود پزشکیان موجب شد که فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت او، روز چهارشنبه ۲۳ اکتبر (2 آبان) به خبرنگاران بگوید که «مردم از افزایش قیمت بنزین شگفتزده نخواهند شد.»
با این وجود، این مقام دولتی در اظهارات خود تأیید کرد که قیمت بنزین افزایش خواهد یافت و افزود:
«تمام تلاشها در حال انجام است تا با وجود فشارهایی که بر دولت وارد میشود، کمترین فشار ممکن به مردم تحمیل شود.»
از سوی دیگر، علی نیکزاد، نایب رئیس مجلس، درباره هزینه تولید ۸۰,۰۰۰ ریالی بنزین که توسط رئیسجمهور در مجلس مطرح شد، گفت:
«من هیچ اطلاعی درباره احتمال افزایش قیمت حاملهای انرژی، به ویژه بنزین، در سال آینده ندارم. با این حال، اگر دولت قصد افزایش قیمت انرژی را دارد، حتماً باید با مجلس هماهنگی کند.»
بحث افزایش قیمت بنزین و سایر حاملهای انرژی در حالی مطرح میشود که فرشاد مومنی، اقتصاددان و استاد دانشگاه، در تاریخ ۱۹ اکتبر (28 مهر) گفت: «آیا آزمایش این سیاست در صدها بار طی ۳۵ سال گذشته کافی نبوده است؟ آیا نیاز داریم دوباره آن را آزمایش کنیم؟» وی افزود: «شرمآور است که قدرت خرید دستمزدها بر مبنای دلار، فقط در ۱۵ سال گذشته حدود ۸۵ درصد کاهش یافته است.»
افزایش ناگهانی قیمت بنزین در تاریخ ۱۵ نوامبر ۲۰۱۹ (24 آبان 1398) منجر به اعتراضات در حداقل ۵۴ شهر ایران شد. در نهایت، دولت ایران با قطع دسترسی به اینترنت در سراسر کشور و سرکوب معترضان در شهرهای مختلف واکنش نشان داد.