روز جمعه، ۱۳ دسامبر (23 آذر)، خبرگزاری آسوشیتد پرس (Associated Press) گزارش داد که قطعی‌های مکرر برق در ایران طی ماه‌های اخیر “زندگی و کسب‌وکار مردم را مختل کرده است.”

این خبرگزاری اعلام کرد که در حالی که عوامل متعددی مانند مدیریت نادرست، کاهش ذخایر انرژی، خشکسالی‌های مداوم، کسری بودجه، و تحریم‌های ناشی از فعالیت‌های هسته‌ای دولت ایران احتمالاً در این قطعی‌ها نقش دارند، برخی نیز معتقدند که استخراج ارزهای دیجیتال نیز در این مسئله بی‌تأثیر نیست.

به گزارش آسوشیتد پرس، افزایش قیمت بیت‌ کوین باعث شده است تا برخی گمان کنند که استخراج سازمان‌یافته ارزهای دیجیتال که مقدار زیادی برق مصرف می‌کند، در قطعی‌های اخیر برق در ایران نقش داشته است.

این گزارش به اظهارات مصطفی رجبی، مدیرعامل شرکت برق دولتی ایران، که در تابستان امسال بیان شده بود، اشاره کرد. وی گفته بود:

“متأسفانه برخی افراد فرصت‌طلب و سودجو از برق یارانه‌ای، شبکه‌های عمومی و سایر منابع غیرمجاز برای استخراج ارزهای دیجیتال استفاده می‌کنند.”

همچنین آسوشیتد پرس از مسیح علوی، مدیرعامل یک شرکت استخراج ارز دیجیتال دارای مجوز دولتی به نام “ویرا ماینر”، نقل قول کرد که تشخیص میزان مصرف انرژی توسط استخراج‌کنندگان دشوار است، به‌ ویژه به این دلیل که آن‌ها از شبکه‌های خصوصی مجازی (VPN) استفاده می‌کنند که موقعیت مکانی‌شان را پنهان می‌کند.

گزارش درباره استفاده از ارزهای دیجیتال در ایران

این گزارش خاطرنشان کرد که تقریباً سه سال پیش، تخمین زده شده بود که ایران حدود “۱ میلیارد دلار تراکنش بیت‌ کوین” پردازش کرده است. همچنین اضافه کرد که با افزایش قیمت بیت‌ کوین، احتمالاً این ارزش افزایش یافته و با قطعی‌های برق در ایران همزمان شده است.

بر اساس گزارش آسوشیتد پرس، وزارت خزانه‌داری آمریکا و اسرائیل ادعا کرده‌اند که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران (IRGC) برای تأمین مالی گروه‌های نیابتی شبه‌نظامی در خاورمیانه به ارزهای دیجیتال متکی است. بنابراین، ممکن است سپاه پاسداران در فعالیت‌های مزارع استخراج ارز دیجیتال نیز دخالت داشته باشد.

پیش‌تر، در ماه مه ۲۰۲۴ (اردیبهشت ۱۴۰۳)، سناتورهای آمریکایی الیزابت وارن (Elizabeth Warren) و انگوس کینگ (Angus King) طی نامه‌ای به مقامات ارشد دولت بایدن خواستار بررسی عمیق‌تر فعالیت‌های ارز دیجیتال دولت ایران شدند. آن‌ها ابراز نگرانی کردند که ممکن است ایران از ارزهای دیجیتال برای پولشویی، تأمین مالی تروریسم و دور زدن تحریم‌ها استفاده کند.