افزایش قیمت‌ها و تورم بی‌سابقه در بازار مواد غذایی ایران

با افزایش مداوم نرخ ارز و قطعی برق و گاز در بخش‌های صنعتی، سطح کلی قیمت‌ها در ایران در حال افزایش است و رسانه‌ها از تورمی بی‌سابقه در بازار مواد غذایی خبر می‌دهند.

وب‌سایت نورنیوز (Nournews)، وابسته به شورای عالی امنیت ملی ایران، روز پنجشنبه، ۲ ژانویه ۲۰۲۵ (13 دی ۱۴۰۳) گزارش داد که قیمت کالاهای مصرفی به شدت افزایش یافته است. گوجه‌فرنگی با افزایش ۷۶ درصدی بیشترین افزایش قیمت را در بین محصولات کشاورزی داشته است، پس از آن سیب‌زمینی و پیاز به ترتیب با افزایش ۷۴.۳ درصد و ۷۱.۱ درصد قرار دارند.

بر اساس آمار رسمی که در گزارش‌ها منتشر شده است، قیمت شکر ۶۶ درصد، برنج ایرانی ۵۶ درصد و روغن خوراکی ۴۰ درصد در ماه دسامبر نسبت به ماه مشابه سال گذشته افزایش یافته است.

در بخش محصولات پروتئینی، قیمت مرغ ۴۰ درصد و گوشت قرمز ۳۹ درصد افزایش یافته است.

گزارش‌ها نشان می‌دهند که نان تافتون ماشینی و نان لواش کمترین افزایش قیمت را به ترتیب با ۲۳ درصد و ۳۱.۵ درصد داشته‌اند.

اختلاف بین آمار بانک مرکزی و واقعیت‌های بازار

این افزایش قیمت‌ها در حالی رخ می‌دهد که بانک مرکزی ایران اخیراً اعلام کرده است که نرخ تورم ۱۲ ماهه در نوامبر سال ۲۰۲۴ (آبان ۱۴۰۳) به ۳۶ درصد رسیده است که پایین‌ترین سطح در ۵۰ ماه گذشته است.

تحلیلگران اختلاف بین ارقام بانک مرکزی و واقعیت‌های بازار را به دستکاری داده‌ها نسبت می‌دهند، چون این بانک سال‌های پایه را در محاسبات خود به نفع دولت تغییر می‌دهد.

تأثیر نوسانات نرخ ارز

گزارش‌ها حاکی از آن است که افزایش قیمت کالاها و خدمات همچنان ادامه دارد و رسانه‌ها یکی از دلایل اصلی این موضوع را نوسانات نرخ ارز می‌دانند. نورنیوز تأکید کرد:

“بسیاری از کالاها و نهاده‌های تولید در کشور از طریق واردات تأمین می‌شوند و نوسانات ارزی به طور مستقیم بر قیمت‌ها تأثیر می‌گذارد.”

نورنیوز همچنین افزود که علاوه بر افزایش هزینه‌های تولید، افزایش نرخ ارز انتظارات تورمی را تشدید کرده و باعث نوسانات بازار و نگرانی مصرف‌کنندگان شده است.

این رسانه هشدار داد که در صورت ادامه افزایش نرخ ارز، افزایش بیشتر قیمت‌ها و مشکلاتی مانند کمبود و احتکار در بازار محتمل است.

افزایش قیمت روغن و دیگر مواد غذایی

در این زمینه، نامه‌ای که در رسانه‌ها منتشر شده نشان می‌دهد که قیمت روغن خوراکی خانوار ۱۵ درصد و روغن صنعتی ۲۱ درصد افزایش یافته است.

بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران، در آخرین ماه پاییز ۲۰۲۴ (آذر ۱۴۰۳)، قیمت ۲۶ قلم از ۵۳ قلم مواد غذایی منتخب در مناطق شهری بیش از نرخ تورم نقطه به نقطه شهری ۳۱.۷ درصد افزایش یافته است.