رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، اعلام کرد که ایالات متحده در حال برگزاری مذاکرات مستقیم با ایران است و دور بعدی این مذاکرات روز شنبه برگزار خواهد شد “در سطح تقریباً بالاترین” مقامات، که باعث سردرگمی در پی داشت. این اعلامیه پس از آن صورت گرفت که مقامات تهران این پیشنهاد را رد کرده و مطرح کردند که مذاکرات باید با میانجی‌گری عمان انجام شود.

ترامپ در جلسه‌ای در دفتر بیضی روز دوشنبه با حضور بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، گفت:

ما روز شنبه جلسه بزرگی داریم و مستقیماً با آنها در حال تعامل هستیم. او افزود: بسیاری از افراد می‌گویند که شاید شما از طریق نمایندگان اقدام می‌کنید و مستقیماً با آنها صحبت نمی‌کنید، بلکه از طریق کشورهای دیگر این کار را می‌کنید. نه، ما مستقیماً با آنها در حال تعامل هستیم.

در حالی که ترامپ از گفتگوهای مستقیم صحبت کرده است، مشخص نبود که او به کدام مذاکرات اشاره می‌کند. ایالات متحده پیش‌تر هیچ‌گونه مذاکره‌ای با ایران درباره برنامه هسته‌ای این کشور اعلام نکرده بود. پیش از آن، مقامات ایران اعلام کرده بودند که پیشنهاد “سخیف و عاقلانه‌ای” برای برگزاری مذاکرات غیرمستقیم با ایالات متحده در خصوص برنامه هسته‌ای خود ارسال کرده‌اند، که ممکن است عمان به عنوان میانجی در آن حضور داشته باشد.

پیشنهادهای ایران و نگرانی‌ها از وضعیت هسته‌ای

ترامپ هشدار داد که دو طرف وارد “منطقه خطرناک” شده‌اند و گفت که اگر گفتگوها موفق نشوند، ایران در خطر بزرگی خواهد بود.” او افزود: “فرمول پیچیده‌ای نیست: ایران نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد.

ایران بارها اعلام کرده است که قصد ساخت سلاح هسته‌ای را ندارد. در ماه مارس، آژانس‌های اطلاعاتی ایالات متحده اعلام کردند که همچنان ارزیابی می‌کنند که ایران در حال ساخت سلاح هسته‌ای نیست و مقامات این کشور برنامه تولید سلاح هسته‌ای را که در سال ۲۰۰۳ به تعلیق درآورده بودند، مجدداً مجاز نکرده‌اند.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، گفت:

کشورش منتظر پاسخ ایالات متحده به آنچه او “پیشنهاد مسئولانه، سخاوتمندانه و عاقلانه” خوانده است، می‌باشد. او اضافه کرد که سلطنت عمان، که در گذشته نقش میانجی در مذاکرات تهران و واشنگتن را ایفا کرده است، “نامزد اصلی” برای میانجی‌گری در مذاکرات در صورت برگزاری آن‌ها خواهد بود.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، همچنین اعلام کرد:

پیشنهاد مذاکرات مستقیم برای ما قابل قبول نیست به دلایل که قبلاً بارها اعلام شده، اما ما آماده‌ایم که از طریق عمان مذاکرات غیرمستقیم داشته باشیم.” وی تأکید کرد که “توپ در زمین ایالات متحده است.

مذاکرات آمریکا و ایران

با وجود اینکه در حال حاضر بازار طلا روند نزولی را تجربه می‌کند و قیمت‌ها تحت فشار قرار دارند، تحولات دیپلماتیک اخیر میان ایالات متحده و ایران می‌تواند در آینده تأثیرات قابل توجهی بر قیمت طلا بگذارد. در صورتی که این مذاکرات به نتیجه خاصی برسند یا تنش‌های جدیدی شکل بگیرد، احتمال تغییرات در انتظارات بازار و نوسانات بیشتر در قیمت طلا وجود دارد.

حمایت اسرائیل از فشار به ایران

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در جلسه دفتر بیضی تأکید کرد:

ایالات متحده و اسرائیل در مقابله با تهدید ایران “پشت به پشت” ایستاده‌اند و افزود که با حمایت ایالات متحده، ما می‌توانیم و خواهیم توانست کار را تمام کنیم.

نتانیاهو همچنین گفت که ایالات متحده و اسرائیل در اراده خود برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای متحد هستند و اگر این مسئله از راه دیپلماتیک حل شود، به ویژه مانند آنچه که در لیبی اتفاق افتاد، این یک کار خوب خواهد بود.

در حالی که مذاکرات هسته‌ای میان ایران و ایالات متحده در ابهام قرار دارد، این گفتگوها بار دیگر بر نگرانی‌ها و اختلافات میان دو کشور در خصوص برنامه هسته‌ای ایران تأکید دارد. ایران همچنان بر لزوم حل اختلافات از طریق مذاکرات غیرمستقیم و با میانجی‌گری عمان تأکید دارد، در حالی که ایالات متحده و اسرائیل بر نیاز به مقابله جدی‌تر با تهدید هسته‌ای ایران پافشاری می‌کنند. آینده این مذاکرات و نتایج آن می‌تواند تأثیرات عمده‌ای بر سیاست‌های منطقه‌ای و جهانی داشته باشد.