بیاتا یاورچیک (Beata Javorcik)، اقتصاددان ارشد بانک اروپایی بازسازی و توسعه (EBRD)، در مصاحبه اخیر خود، در مورد روند قابل توجه تمایل رو به رشد روسیه برای انجام معاملات با یوان چین هشدار داد. این اقتصاددان تاکید کرد که این روند می‌تواند سلطه دلار آمریکا را به چالش بکشد. یاورچیک روز چهارشنبه گفت: “افزایش استفاده از ارز چین به ضرر دلار آمریکا است.”

هشدار اقتصاددان ارشد بانک اروپایی بازسازی و توسعه در مورد تغییر رویکرد روسیه در استفاده از یوان چین

بیاتا یاورچیک، اقتصاددان ارشد بانک اروپایی بازسازی و توسعه (EBRD)، به ترجیح رو به افزایش روسیه برای استفاده از یوان چین در معاملات تجاری اشاره کرد. اظهار نظرات او همزمان با دوره‌ای مطرح می‌شود که سهم دلار آمریکا در ذخایر جهانی به زیر 60 درصد کاهش یافته است. در همین زمان، روسیه و بسیاری از کشورهای عضو گروه بریکس (BRICS) در حال فاصله گرفتن از دلار آمریکا در معاملات بین‌المللی خود هستند.

یاورچیک روز چهارشنبه به بلومبرگ گفت: “می‌بینید که این افزایش استفاده از ارز چین به قیمت کنار گذاشتن دلار آمریکا تمام می‌شود.” او همچنین خاطرنشان کرد که تحریم‌ها به کشورها انگیزه داده است تا به فکر تنوع ارزهای خود برای استفاده در معاملات بین‌المللی باشند و این مسئله در درازمدت می‌تواند سلطه دلار را از بین ببرد.”

یاورچیک اخیراً در مطالعه‌ای شرکت کرد که روند رو به رشد کشورهایی را که یوآن چین را در مبادلات خود استفاده کرده و خطوط سوآپ و پیمان‌های تجاری با بانک مرکزی چین ایجاد می‌کنند، نشان می‌دهد. واردات چین از روسیه اخیراً سر به فلک کشیده و به رکوردی بی‌سابقه رسیده است. این اقتصاددان در گفتگو با بلومبرگ خاطرنشان کرد که در حالی که تمهیدات سوآپ جدید با بانک خلق چین در حال ظهور است، بسیاری از آنها قبل از درگیری بین اوکراین و روسیه برقرار بودند.

یاورچیک به این نشریه گفت: “بسیاری از این خطوط مبادله، مربوط به قبل از جنگ هستند.” او افزود: “جنگ انگیزه‌ای برای استفاده از یوان چین به عنوان ارز ایجاد کرده است.”

دیدگاه یاورچیک به صورت عمومی به اشتراک گذاشته نشده است. بن استیل (Benn Steil)، اقتصاددان و مدیر اقتصاد بین‌الملل در شورای روابط خارجی، در ماه آگوست اظهار داشت که پول چین “تهدیدی جدی برای سلطه دلار نیست.” با این حال، در ماه سپتامبر، الکساندر وایز (Alexander Wise)، تحلیلگر استراتژیک در جی پی مورگان (JPMorgan)، به تهدیدات بالقوه برای دلار آمریکا اشاره کرد و در گزارشی، دو سناریوی خاص را ترسیم کرد.

همزمان، جهانگیر عزیز (Jahangir Aziz)، اقتصاددان جی پی مورگان، در همین مطالعه مشاهده کرد که “اهمیت دلار از سال 2014 تا 2022 به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.” در گزارشی که به طور مشترک توسط یاورچیک و ماکسیم چوپیلکین (Maxim Chupilkin)، اقتصاددان بانک اروپایی بازسازی و توسعه (EBRD) نوشته شده است، آنها توضیح می‌دهند که با وجودی که سلطه جهانی دلار به اِعمال تحریم‌ها علیه روسیه کمک می‌کند، اما این سلطه مانند شمشیری دولبه برای آن عمل می‌کند.

این کارشناسان در این گزارش نوشتند: “سلطه دلار آمریکا تحریم‌های بین‌المللی را مؤثرتر می‌سازد، چون شرکت‌هایی که در تجارت بین‌المللی فعالیت می‌کنند، به طور عمده نیاز دارند که پرداخت‌های آنها از طریق سیستم بانکی ایالات متحده تسویه شود. در عین حال، استفاده از تحریم‌های اقتصادی ممکن است به مرور زمان از جذابیت دلار آمریکا به عنوان ارز مورد استفاده برای انجام تبادلات بین‌المللی و در نتیجه سلطه آن بکاهد.”

نظر شما در مورد نظرات اقتصاددانان بانک اروپایی بازسازی و توسعه (EBRD) در مورد کاهش جذابیت دلار آمریکا در تجارت چیست؟ شما می‌توانید نظرات خود را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.