هر سال، از طریق کاوشهای انجام شده در سراسر جهان، چیز جدیدی درباره تاریخ خود بر روی این سیاره کشف میکنیم. در یکی از این کاوشها، باستانشناسان ممکن است قدیمیترین طلای جهان را که به 4500 سال قبل از میلاد بازمیگردد، پیدا کرده باشند. دانه طلای یافت شده به اندازه یک هشتم اینچ بوده و در بلغارستان پیدا شده است و ممکن است که قدیمیترین طلای فرآوری شدهای باشد که تاکنون در اروپا و احتمالا در جهان کشف شده است.
خبرگزاری رویترز در سال 2016 گزارش داد که این دانه طلایی قدیمیتر از قدیمیترین شیء طلایی قبلی، طلای وارنا (Varna) است که یک مجموعه طلایی است که در قبرستانی خارج از بندر دریای سیاه وارنا پیدا شده بود. مجموعه طلای وارنا بین سالهای 1972 تا 1991 کشف شده و وزنی حدود 5.8 کیلوگرم داشت. با این حال، دانه طلای جدیدی که در بلغارستان پیدا شده، راز را به 200 سال دیگر عقب میبرد.
یاور بویادژیف (Yavor Boyadzhiev)، استاد آکادمی علوم بلغارستان و مسئول حفاری به کراسیمیوف گفت: “شکی ندارم که قدیمیتر از طلای وارنا است. این یک کشف واقعا مهم است. این تکه کوچکی از طلا است اما به اندازه کافی بزرگ است تا جای خود را در تاریخ پیدا کند.”
مکان دقیق حفاری محلی به نام تل یوناتسیت (Tell Yunatsite) نزدیک شهر مدرن پازاردژیک (Pazardzhik)، خیلی دورتر از وارنا (Varna)، بود. بویادژیف اعلام کرد که این محل احتمالا اولین اقامتگاه شهری در اروپا بوده چون به نظر میرسد شهری پیشرفته باشد. او معتقد است که طلا احتمالا در همان محل ساخته شده و در نوعی از آیین مذهبی مورد استفاده قرار گرفته است. او همچنین معتقد است که این یک «جامعه فرهنگی بسیار پیشرفته» بوده که مردمی از آناتولی، که ترکیه (Turkey) امروزی است، حدود 6000 سال قبل از میلاد مسیح به آنجا مهاجرت کردهاند. این شهرک از همه طرف توسط دیواری به ارتفاع 9 پا محافظت شده بود، اما گمان میرود که این شهر توسط مهاجمان حدود 4100 سال قبل از میلاد مسیح ویران شده باشد.
محوطه تل یوناتسیت (Tell Yunasite) از دهه ۱۹۷۰ مورد حفاری قرار گرفته است و همراه با گورستان وارنا (Varna necropolis)، بخشی از تمدن دوره مفرغی «گمشده» بالکان است. محققان معتقدند این شهر دارای شبکه تجاری پیشرفتهای بوده، برای اولین بار در تاریخ، تولید صنعتی فلزات را داشته و حتی ممکن است خانه خالقان اولین خطوط نوشتاری شناختهشده جهان باشد.