رسانهها گزارش دادهاند که ایران در حال آمادهسازی زیرساختهای مالی لازم برای پذیرش جایگزین روسی برای سیستمهای بزرگ بینالمللی کارتهای اعتباری است تا ارتباطات اقتصادی قویتری بین دو کشور برقرار کند.
مشاور تجاری سفارت تهران در مسکو روز دوشنبه به روزنامه ایزوستیا (Izvestia) گفته است که ایران میتواند ظرف چند ماه آینده شروع به پذیرش کارتهای بدهی و اعتباری روسی میر (Mir) کند.
به گفته محسن رحیمی، کار بر روی آمادهسازی زیرساختهای فنی لازم در حال انجام است؛ با این حال، پیادهسازی این سیستم زمانبر خواهد بود. رحیمی تاکید کرده است که این اقدام در حالی صورت میگیرد که روسیه و ایران به تقویت روابط اقتصادی خود ادامه میدهند.
مسکو و تهران روابط خود را در برابر تحریمهای غربی تقویت کردهاند. حجم مبادلات تجاری بین دو کشور سال گذشته به ۴ میلیارد دلار رسید و به گفته میخائیل خاچاتوریان (Mikhail Khachaturyan)، استادیار دانشگاه مالی در مسکو، پتانسیل برای رشد بیشتر، به ویژه در زمینههای تولید، مهندسی مکانیک و حملونقل وجود دارد.
او به خبرگزاری گفت که آزمایش سیستم میر (Mir)، جایگزین روسی برای ویزا (Visa) و مسترکارد (Mastercard)، ممکن است در ایران تا پایان تابستان یا اوایل پاییز آغاز شود.
تاتیانا موناهان (Tatiana Monaghan)، دبیرکل اتاق بینالمللی بازرگانی (ICC)، گفته است که راهاندازی سیستم میر در ایران گام منطقی در توسعه همکاریهای دوجانبه پس از پیوستن تهران به گروه اقتصادی بریکس (BRICS) در این سال است.
سال گذشته، دو کشور در انجمن کازان (Kazan Forum) اعلام کردند که تمام مراحلی اولیه برای استفاده از کارتهای میر را به پایان رساندهاند. ایران و روسیه همچنین به توافق رسیدهاند که این سیستم را با نمونه ایرانی آن، شتاب، برای تسهیل معاملات متقابل ادغام کنند.
در ژانویه سال ۲۰۲۳، ایران و روسیه اعلام کردند که سیستمهای ارتباطی و انتقال میان بانکی دو کشور را برای تقویت تجارت و معاملات مالی به یکدیگر متصل کردهاند.
از زمان اعمال مجدد تحریمهای آمریکا علیه ایران در سال ۲۰۱۸ پس از خروج واشنگتن از توافق هستهای تهران با قدرتهای جهانی در سال ۲۰۱۵، ارتباط جمهوری اسلامی با سرویس پیامرسانی مالی مستقر در بلژیک، SWIFT، که نقطه دسترسی کلیدی بانکی بینالمللی است، قطع شده است.
از زمان جنگ مسکو با اوکراین در سال گذشته، محدودیتهای مشابهی نیز بر برخی از بانکهای روسی اعمال شده است.
محسن کریمی، معاون بانک مرکزی ایران، در اواخر ژانویه سال ۲۰۲۳ به خبرگزاری نیمه رسمی فارس گفت: “بانکهای ایرانی دیگر نیازی به استفاده از SWIFT … با بانکهای روسی ندارند، که میتواند برای افتتاح اعتبار اسنادی و انتقالات یا ضمانتها استفاده شود.”
کریمی بدون توضیح در مورد نام بانکهای خارجی افزود: “حدود ۷۰۰ بانک روسی و ۱۰۶ بانک غیر روسی از ۱۳ کشور مختلف به این سیستم متصل خواهند شد.”