آنچه در این مقاله می خوانید
ارقام در جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران درباره تورم در مارس ۲۰۲۴ نشان میدهد که تورم در بخش مواد غذایی در اولین ماه سال به شدت افزایش یافته است.
بر اساس گزارش روزنامه دولتی دنیای اقتصاد در تاریخ ۲۵ آوریل (6 اردیبهشت)، «پیاز، پرتقال، لیمو، فلفل دلمهای و انار» بر اساس گزارش مرکز آمار با بالاترین نرخهای تورم در یک ماه، «بیش از ۱۰ درصد افزایش قیمت داشتهاند».
این روزنامه همچنین خاطرنشان کرد که شیر خشک بچه و گوشت قرمز کالاهای مهمی بودند که «بیش از ۶۰ درصد رشد قیمت» در یک سال را تجربه کردهاند.
بر اساس دادههای منتشرشده از سوی مرکز آمار ایران، «در بخش تورم نقطه به نقطه، تُن ماهی با افزایش قیمت ۱۰۹ درصد تنها کالایی شد که بیش از ۱۰۰ درصد افزایش قیمت را طی سال گذشته تجربه کرده است.”
نکته قابل توجه دیگری در آمار ارائه شده توسط مرکز آمار درباره تورم نقطه به نقطه مواد غذایی در مارس ۲۰۲۴ این است که این تورم پایینترین میزان در دو سال اخیر است.
با این حال، روزنامه دولتی اعتماد در تاریخ ۲۴ آوریل (5 اردیبهشت) با استناد به گفتههای مرتضی افقه، اقتصاددان و استاد دانشگاه شهید چمران اهواز، نوشت: «هرچند که کاهش نقدینگی باعث افت تورم شده است، اما همچنین رکودی را به همراه آورده که منجر به تعطیلی برخی از کارخانهها و مؤسسات کوچک و متوسط شده است که به دلیل کاهش نقدینگی آسیب دیدهاند.”
تورم در ایران از سال ۲۰۱۸ بالای ۳۰ درصد بوده و بر اساس پیشبینی صندوق بینالمللی پول، تورم ایران امسال ۳۷.۵ درصد خواهد بود.
ایران یکی از معدود کشورهای جهان است که طی چند سال گذشته دچار تورم بسیار بالایی شده است.
صندوق بینالمللی پول در اواخر ماه فوریه هشدار داد که حتی اگر ایران به طور «محدودی» وارد جنگ اسرائیل و حماس شود، اقتصاد این کشور نه تنها امسال رشد کمتری خواهد داشت، بلکه ۵ درصد کوچک خواهد شد.
این نهاد بینالمللی هشدار داد که اگر لبنان به دلیل حملات گروه حزبالله مورد حمایت ایران، به جنگ کشیده شود، اقتصاد لبنان امسال ۲۰ درصد کوچک خواهد شد و وضعیت اقتصادهای یمن و عراق نیز بدتر خواهد شد.