طبق گزارش شورای جهانی طلا که روز سه‌شنبه منتشر شد، تورم سرکش، ضعف ارز و تنش‌های ژئوپولیتیکی تقاضا برای طلا در ترکیه را افزایش داده است.

تورم سالانه ترکیه در ماه مارس به بالاترین نرخ ۱۶ ماهه خود یعنی ۶۹ درصد رسیده است، در حالی که افزایش‌های چشمگیر نرخ بهره توسط بانک مرکزی کمک چندانی به کاهش سرعت افزایش قیمت‌های مصرف‌کننده نکرده است. نرخ بهره پایه کشور اکنون ۵۰ درصد است، در حالی که از ۸.۵ درصد قبل از انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی در ماه مه ۲۰۲۳ بالا رفته است.

از نظر تاریخی، طلا به عنوان هِجی در برابر تورم و کاهش قدرت خرید یک ارز شناخته شده است. ارزش لیر ترکیه در ۱۲ ماه گذشته ۴۰ درصد در برابر دلار سقوط کرده است. این ارز در طول دهه گذشته ۹۴ درصد از ارزش خود را در برابر دلار آمریکا از دست داده است.

شورای جهانی طلا اعلام کرد که برای شرایط اقتصادی و ژئوپولیتیکی که سرمایه‌گذاری را هدایت می‌کنند، هیچ “پایانی فعلی در دید نیست”. “تقاضا احتمالا بالا باقی خواهد ماند، هرچند که قیمت‌های بالای بی‌سابقه ممکن است ادامه رشد قوی در مقیاسی که در فصل‌های اخیر دیده شده است را مهار کند.”

در این گزارش آمده است که “با وجودی که ترکیه واردات طلای خام را به ۱۲ تن در ماه محدود کرده است، “تقاضا همچنان بالا است”.

این محدودیت‌ها باعث شده‌اند که حق‌العملی که خریداران داخلی برای طلا باید بپردازند، از ۵۰-۱۰۰ دلار در ماه‌های ژانویه و فوریه، به بیش از ۲۰۰ دلار در هر اونس در ماه مارس افزایش یابد.

در تاریخ ۱۲ آوریل (24 فروردین ۱۴۰۳) یک روز قبل از آن که ایران در پاسخ به حمله مرگبار به کنسولگری ایران در دمشق، یک رشته موشک به سمت اسرائیل پرتاب کند، قیمت طلا به بالاترین سطح تاریخی خود، یعنی حدود ۲,۴۲۷ دلار در هر اونس رسید.

gold-price-2014-2024

در این گزارش آمده است که تقاضا برای طلا به شکل شمش و سکه در ترکیه در سه‌ماهه اول سال ۲۰۲۴ به ۴۴ تن رسید که ۵۰ درصد نسبت به سه ماه قبل افزایش داشته است.

میزان تقاضا در سه‌ماهه اول سال جاری همچنین تقریبا دو برابر میانگین سه‌ماهه‌ای پنج ساله به میزان ۲۴ تن بود.

در مورد جواهرات طلا، میزان تقاضا در ترکیه برای هشتمین سه‌ماهه متوالی به ۱۱ تن رسید که قوی‌ترین سه‌ماهه اول از سال ۲۰۱۵ بود.

بانک مرکزی ترکیه در سه ماه اول این سال ۳۰ تن دیگر طلا خریداری کرد و میزان ذخایر خود را به ۵۷۰ تن افزایش داد.

تقاضا در خاورمیانه و شمال آفریقا

این گزارش توضیح می‌دهد که سرمایه‌گذاران طلا در آسیا، از جمله کسانی که از خاورمیانه هستند، از گذشته نسبت به نوسانات قیمتی واکنش‌پذیرتر هستند. آن‌ها معمولاً زمانی که قیمت افزایش می‌یابد، خرید نمی‌کنند و در عوض برای کسب سود فروش می‌کنند. سرمایه‌گذاران غربی معمولاً در زمان افزایش قیمت‌ها خرید می‌کنند.

بر اساس گزارش شورای جهانی طلا، با این حال، این نقش‌ها در سه‌ماهه اول سال برعکس شده است. تقاضا در آسیا رشد «قابل‌توجهی» نشان می‌دهد که با افزایش محسوس در سوددهی همراه نیست.

تقاضا برای جواهرات طلا در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در سه‌ماهه اول سال جاری، 4 درصد نسبت به سال قبل کاهش یافته و به ۴۲ تن رسیده است. کاهش فروش در عربستان سعودی و امارات متحده عربی به دلیل افزایش قیمت‌ها مطرح شده است، در حالی که تقاضا برای جواهرات طلا در مصر افزایش یافته است. پس از این که پوند مصری از پایین‌ترین سطوح خود در مقابل دلار کمی بهبود یافت، قیمت‌های محلی طلا کاهش یافت.

جواهرات-طلا-خاورمیانه-شمال-آفریقا

در مقابل، تقاضای مصر برای شمش و سکه در این سه‌ماهه نسبت به سال قبل ۳۶ درصد کاهش یافته که این گزارش دلیل این مسئله را به بهبود احساسات اقتصادی پس از اصلاحات ارزی و توافق‌نامه تأمین مالی چند میلیارد دلاری مصر با صندوق بین‌المللی پول نسبت می‌دهد.

خرید شمش و سکه در خاورمیانه در این سه‌ماهه نسبت به سال قبل ۱۵ درصد کاهش یافته و به ۲۶ تن رسیده است، اگرچه این مقدار ناشی از پایه «بسیار بالایی» در دوره سال قبل است. در پایان این گزارش آمده است که میزان تقاضا نسبت به سه ماه قبل تقریباً ثابت بود و ۳۵ درصد بالاتر از میانگین سه‌ماهه پنج ساله بود.