آنچه در این مقاله می خوانید
بر اساس هفتمین برنامه توسعه ملی ایران (۱۴۰۱-۱۴۰۶)، ظرفیت تولید پتروشیمی کشور قرار است با افزایش هشت درصدی به ۱۳۰ میلیون تن برسد. به گزارش شانا، جمهوری اسلامی ایران همچنین قصد دارد بیش از ۴۰ میلیارد دلار در صنعت پتروشیمی برای برنامه هشتم توسعه ملی سرمایهگذاری کند تا این بخش را بیش از پیش گسترش داده و زنجیره ارزش آن را تکمیل کند.
در حال حاضر، ایران ۲.۸ درصد از ظرفیت پتروشیمی جهان و حدود ۲۸ درصد از ظرفیت این صنعت در منطقه را در اختیار دارد. با برنامهریزیهای انجام شده، ظرفیت صنعت پتروشیمی به طور قابل توجهی در افق برنامه هفتم توسعه افزایش خواهد یافت.
بر اساس آخرین دادههای منتشر شده توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی (NPC)، ظرفیت تولید پتروشیمی ایران تا پایان سال جاری شمسی (اواخر اسفند ۱۴۰۳) به ۱۰۳ میلیون تن خواهد رسید.
همچنین، با توجه به این که حدود ۶۰ پروژه پتروشیمی در برنامه هفتم توسعه ملی پیشبینی شده که به بهرهبرداری برسند، ۳۵ میلیون تن به ظرفیت پتروشیمی کشور تا سال ۱۴۰۶ اضافه خواهد شد.
با این حال، برای دستیابی به اهداف توسعه تعیین شده در برنامههای هفتم و هشتم توسعه ملی، کشور به حداقل ۷ میلیارد دلار سرمایهگذاری سالانه نیاز دارد. دستیابی به این رقم و تحقق اهداف مذکور، نقطه کانونی همکاری بین دولت و صنعت پتروشیمی است، چرا که صنعت پتروشیمی به تنهایی نمیتواند به این هدف دست یابد و برای جذب منابع مالی لازم نیازمند کمک دولت است.
اوایل ماه جاری، سرپرست شرکت ملی پتروشیمی ظرفیت فعلی تولید پتروشیمی کشور را ۱۰۰ میلیون تن اعلام کرد و گفت انتظار میرود که این ظرفیت تا سال ۱۴۰۶ از ۱۳۰ میلیون تن فراتر رود.
در ماه می، احمد مهدوی ابهری (Ahmad Mahdavi Abhari)، مدیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی (APIC)، گفت که تولید پتروشیمی ایران طی دو سال گذشته ۱۵ میلیون تن افزایش یافته است.
ابهری تولید فعلی پتروشیمی کشور را ۸۲ میلیون تن اعلام کرد. او گفت که پیش از آغاز به کار رئیسجمهور ابراهیم رئیسی در مرداد ۱۴۰۰، تولید پتروشیمی ایران ۶۷ میلیون تن بوده است.
این مقام همچنین خاطرنشان کرد که صنعت پتروشیمی ایران در این مدت حدود ۱۴۳ هزار شغل مستقیم ایجاد کرده است.
او رشد فعلی صنعت پتروشیمی ایران را ۴۰.۶ درصد اعلام کرد که نسبت به ۲۷.۵ درصد در برنامه سوم توسعه پنجساله کشور افزایش یافته است.
به گفته او، صنعت پتروشیمی ایران ۲۸ درصد از ظرفیت پتروشیمی منطقه و ۲.۷ درصد از ظرفیت پتروشیمی جهان را به خود اختصاص داده است.
صنعت پتروشیمی نقش مهمی در اقتصاد غیرنفتی ایران ایفا میکند، چرا که صادرات پتروشیمی دومین منبع درآمدی کشور پس از نفت خام است. صادرات پتروشیمی هماکنون تقریباً ۳۳ درصد از صادرات غیرنفتی کشور را تشکیل میدهد.
مرتضی شاهمیرزایی (Morteza Shahmirzaei)، رئیس سابق شرکت ملی پتروشیمی (NPC)، نیز اعلام کرد که این شرکت قصد دارد طی ۱۰ سال آینده ظرفیت تولید سالانه پتروشیمی خود را به ۲۰۰ میلیون تن افزایش دهد.