همچنان که تهدیدهای تعرفه‌ای آمریکا نگرانی‌هایی درباره تلافی‌های تجاری و تنش‌های ژئوپلیتیک ایجاد کرده و به تغییر ائتلاف‌های بین‌المللی منجر می‌شود، کشورهای بریکس (BRICS) خود را برای رویارویی اقتصادی جهانی آماده می‌کنند.

انتقام بریکس اجتناب‌ناپذیر است: پیش‌بینی کارشناس درباره درگیری بر سر تعرفه‌های آمریکا

انتظار می‌رود در صورت اعمال تعرفه ۱۰۰ درصدی بر کالاهای اعضای گروه بریکس (BRICS) توسط ایالات متحده، این کشورها با اقدامات متقابل واکنش نشان دهند. به گزارش خبرگزاری تاس (Tass)، شکیلا یعقوب (Shakila Yacob)، استاد مؤسسه جفری چیه (Jeffrey Cheah) در جنوب شرق آسیا در دانشگاه سانوی (Sunway) مالزی، در پانزدهمین کنفرانس آسیایی باشگاه بین‌المللی گفتگوی والدای (Valdai) در کوالالامپور در ۹ دسامبر هشدار داد:

«البته این امر منجر به پاسخ سایر کشورها با اقدامات متقابل خواهد شد.»

یعقوب با تأکید بر پیامدهای احتمالی چنین سیاستی افزود: «اگر ترامپ واقعاً تعرفه ۱۰۰ درصدی اعمال کند، این مسئله به اقدامات متقابل منجر خواهد شد.»

این کنفرانس که از ۹ تا ۱۰ دسامبر در کوالالامپور برگزار می‌شود، بستری برای بحث درباره مسائل منطقه‌ای و جهانی، از جمله نقش اقتصادی و ژئوپلیتیک در حال تحول اتحادهایی همچون بریکس است. این رویداد با همکاری بنیاد بیت الامانه مالزی (Bait Al Amanah Foundation)، بنیاد صلح ساساکاوا ژاپن (Sasakawa Peace Foundation)، و مؤسسه تحلیل و سیاست‌گذاری راهبردی مالزی (INSAP) برگزار می‌شود و کارشناسانی را گرد هم می‌آورد تا به بررسی پیامدهای سیاست‌های حمایت‌گرایانه و تأثیر آنها بر تجارت بین‌المللی و ثبات منطقه‌ای بپردازند.

استاد یعقوب نگرانی‌هایی درباره تأثیرات اقتصادی گسترده‌تر چنین اقدامات، به‌ویژه بر پویایی تجارت جهانی، ابراز کرد و بر اهمیت آسیای جنوب شرقی در این زمینه تأکید نمود. او گفت:

«ما نگران تأثیری هستیم که این اقدامات بر اقتصاد جهانی خواهد گذاشت، به همین دلیل است که پیوستن آسیای جنوب شرقی به بریکس اهمیت دارد

اظهارات وی پس از پیشنهاد دونالد ترامپ (Donald Trump)، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، مطرح شد که تعرفه‌های سنگین را به ‌عنوان واکنشی به هرگونه حرکت اعضای بریکس برای دور شدن از دلار آمریکا در تجارت بین‌المللی پیشنهاد کرده بود.

بسیاری از افراد به تهدید ترامپ درباره تعرفه‌های بریکس واکنش نشان داده‌اند. چین از ائتلاف بریکس در برابر این تهدیدها به شدت دفاع کرده و بر اصول باز بودن و فراگیری آن تأکید کرده است. ژاک ساپیر (Jacques Sapir)، اقتصاددان فرانسوی، هشدار داده که اعمال تعرفه ۱۰۰ درصدی بر واردات بریکس می‌تواند قیمت کالاهای اساسی در ایالات متحده را دو برابر کند و روند جهانی دور شدن از دلار را تسریع بخشد. دووری سوببارائو (Duvvuri Subbarao)، رئیس سابق بانک مرکزی هند، نیز این سؤال را مطرح کرده که آیا قوانین ایالات متحده اجازه تحریم صرفاً بر اساس حرکت به‌سمت دور شدن از دلار را می‌دهد یا خیر.