آنچه در این مطلب می خوانید
رئیس سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران (IRICA) گفت که ارزش تجارت خارجی ایران شامل نفت و خدمات فنی مهندسی در سال ۱۴۰۲ (پایان یافته در ۱۹ مارس) به ۱۵۳.۱۷.۸ میلیارد دلار رسید.
خبرگزاری تسنیم بر اساس گفتههای محمد رضوانیفر گزارش داد که ارزش تجارت جمهوری اسلامی با شرکای خود در سال گذشته نسبت به دوره مشابه سال قبل ۲.۶ درصد افزایش یافته است.
این مقام رسمی ارزش صادرات غیرنفتی کشور را، به جز صادرات برق، نفت خام و خدمات فنی مهندسی، ۱۳۶.۴ میلیون تن به ارزش ۴۹.۳۳ میلیارد دلار اعلام کرد که نشان دهنده افزایش ۹.۸۲ درصدی از نظر تناژ و کاهش ۸.۸۷ درصدی از نظر ارزش است.
طبق گفتههای رضوانیفر، ایران در سال مذکور ۳۵.۸۷ میلیارد دلار نفت خام، ۳۷۰ میلیون دلار برق و ۱.۲۹۳ میلیارد دلار خدمات فنی مهندسی صادر کرده است.
بر اساس گفتههای او، در این دوره، ۴۸.۸ میلیون تن محصولات پتروشیمی به ارزش ۱۹.۴ میلیارد دلار نیز صادر شده است که نشاندهنده کاهش ۱۱.۳۲ درصدی و ۲۸.۵۹ درصدی به ترتیب از نظر وزن و ارزش است.
در این دوره، گاز طبیعی مایع با ۳.۹ میلیارد دلار، پروپان مایع با ۳.۶۲ میلیارد دلار و قیر-نفت با ۲.۱۹ میلیارد دلار مهمترین کالاهای صادراتی ایران بودهاند.
در این دوره، گاز طبیعی مایع با ۳.۹ میلیارد دلار، پروپان مایع با ۳.۶۲ میلیارد دلار و قیر-نفت با ۲.۱۹ میلیارد دلار بالاترین اقلام صادراتی ایران بودند.
مقصد اصلی صادرات ایران در این دوره چین با واردات به ارزش ۱۳.۹۱۵ میلیارد دلار از جمهوری اسلامی بود، پس از آن عراق با ۹.۲۱۵ میلیارد دلار، امارات متحده عربی (UAE) با بیش از ۶.۶۱۱ میلیارد دلار، ترکیه با ۴.۱۶ میلیارد دلار و هند با ۲.۱۷ میلیارد دلار در ردههای بعدی قرار دارند.
این مقام رسمی ارزش گمرکی متوسط هر تن کالای صادراتی را ۳۶۲ دلار اعلام کرد که نسبت به سال قبل ۱۷ درصد کاهش یافته است.
او گفت که طی این دوره، ۳۹ میلیون تن کالا به ارزش ۶۶.۲۸ میلیارد دلار نیز به کشور وارد شده است که نشاندهنده افزایش ۴.۳۹ درصدی از نظر وزن و ۷۷.۹ درصدی از نظر ارزش است.
پنج منبع اصلی واردات کشور در سال گذشته امارات متحده عربی با ۲۰.۷۸۲ میلیارد دلار، چین با ۱۸.۵۴۵ میلیارد دلار، ترکیه با ۷.۵۴۱ میلیارد دلار، آلمان با ۲.۱۵۵ میلیارد دلار و هند با ۱.۹۱۷ میلیارد دلار واردات بودند.
ذرت، تلفنهای همراه و شمشهای طلا، سه مورد از بالاترین اقلام وارداتی بودند که پس از آنها سویا، قطعات خودرو، دانههای آفتابگردان و گلرنگ پنج مورد اصلی وارداتی توسط جمهوری اسلامی بودند.
رضوانیفر گفت که ارزش گمرکی متوسط هر تن کالای وارداتی ۵.۱۶ دلار افزایش یافته و به ۱,۶۹۷ دلار رسیده است.
تجارت سالانه با همسایگان به ۶۱ میلیارد دلار رسید
بر اساس گفتههای رضوانیفر، ارزش تجارت ایران با همسایگان نیز در سال گذشته ۱.۳۵ درصد افزایش یافت و به ۶۰.۷۷۳ میلیارد دلار رسید.
او وزن تجارت غیرنفتی با کشورهای همسایه را در دوره مذکور ۹۵.۹۲۴ میلیون تن اعلام کرد که ۲.۴۵ درصد کمتر از رقم سال قبل بود.
در سال گذشته، ایران کالاهایی به ارزش ۲۸.۲۸۸ میلیارد دلار به همسایگان صادر کرد، در حالی که کالاهایی به ارزش ۳۲.۴۸۵ میلیارد دلار وارد کرد.
صادرات ایران به کشورهای همسایه در سال مذکور ۹.۵۱ درصد کاهش یافت؛ در حالی که واردات از کشورهای همسایه ۱۳.۱۷ درصد افزایش یافت.
او عراق، امارات متحده عربی (UAE)، ترکیه، پاکستان و افغانستان را به عنوان برترین واردکنندگان کالاهای ایرانی در میان کشورهای همسایه نام برد و امارات، ترکیه، روسیه، عمان و پاکستان را به عنوان اصلیترین منابع واردات در سال گذشته معرفی کرد.