آنچه در این مطلب می خوانید
همزمان با موج سرمای شدید و افزایش بیسابقه مصرف گاز در ایران، سعید توکلی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، روز دوشنبه ۱۰ فوریه ۲۰۲۵ (۲۲ بهمن ۱۴۰۳) اعلام کرد که:
“حجم مصرف گاز در ۲۴ ساعت گذشته نزدیک به ۷۵ درصد از کل تولید کشور را به خود اختصاص داده است.”
به گزارش خبرگزاری میزان، توکلی گفت:
“روز شنبه ۸ فوریه ۲۰۲۵ (۲۰ بهمن ۱۴۰۳)، ۸۷۰ میلیون متر مکعب گاز طبیعی به شبکه ملی تزریق شد که بیش از ۷۵ درصد آن در بخشهای خانگی، تجاری و صنایع کوچک مصرف شده است.”
او با اشاره به برودت شدید هوا در مناطق شمالی و شمالغربی کشور، پیشبینی کرد که مصرف گاز در روزهای آینده به ۷۰۰ میلیون متر مکعب افزایش یابد.
هشدار دولت درباره بحران مصرف گاز؛ درخواست برای کاهش مصرف از طریق کمپین “دو درجه کمتر“
این مقام دولتی هشدار داد که برای حفظ پایداری شبکه گاز کشور، “همکاری و مدیریت مصرف” توسط مردم ضروری است. او همچنین تأکید کرد که در صورت ادامه مصرف بیش از حد، “تأمین سوخت نیروگاهها و صنایع تولیدی با چالش مواجه خواهد شد.”
وی این سطح از مصرف را بسیار نگرانکننده توصیف کرد و از شهروندان خواست که با پیوستن به کمپین “دو درجه کمتر”، دمای داخلی را بین ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتیگراد نگه دارند، لباس گرم بپوشند و منافذ هوا را ببندند تا کشور بتواند از این دوره سرمای شدید عبور کند.
عدم همکاری عمومی با سیاستهای صرفهجویی انرژی
مقامات دولتی با راهاندازی کمپینهایی مانند “دو درجه کمتر” و درخواست از مردم برای کاهش دمای خانهها و محل کار، تلاش میکنند جامعه را به صرفهجویی در مصرف انرژی ترغیب کنند. پیشتر، استاندار تهران نیز با اشاره به کاهش دما و افزایش مصرف انرژی، از مردم خواسته بود که مصرف خود را مدیریت کرده و در راستای پایداری شبکه انرژی، صرفهجویی کنند.
با این حال، گزارشها نشان میدهد که علیرغم درخواستهای مکرر مقامات دولتی برای مشارکت عمومی در کمپین “دو درجه کمتر”، همکاری مردم ایران در کاهش مصرف انرژی با چالشهایی روبهرو است.
هاشم اورعی، کارشناس حوزه انرژی، پیشتر به سایت خبرآنلاین (Khabar Online) گفته بود که به دلیل کاهش سرمایه اجتماعی و عدم اعتماد عمومی، میزان همکاری مردم با دولت در این زمینه محدود بوده است.
زنگ خطر بحران انرژی در ایران
وبسایت اقتصاد آنلاین (Eghtesad Online) تأکید کرده است که از یکسو، مصرف بالای انرژی در کشور و از سوی دیگر، عدم توازن در تأمین و توزیع گاز، “زنگ خطر” را برای زیرساختهای انرژی کشور به صدا درآورده است.
ابعاد کمبود انرژی و بحرانهای مرتبط در ایران روزبهروز در حال گسترش است، تا جایی که کارشناسان از آن به عنوان نشانهای از “سقوط اقتصادی” یاد میکنند.
نکته قابلتوجه این است که ایران با داشتن دومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی در جهان، قادر به تأمین نیازهای انرژی داخلی خود نیست.