ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران، از بانک مرکزی ایران خواسته است تا زمینه‌های لازم را برای کنار گذاشتن دلار آمریکا برای تسویه حساب‌های تجاری دوجانبه فراهم کرده و در صورت امکان، به استفاده از ریال ایران روی آورد. بانک مرکزی ایران پیش از این، اجرای این سیاست را آغاز کرده است و در دیدار مجدد اخیر با وزیر بازرگانی عمان، پیشنهاد پرداخت با استفاده از ریال ایران در مبادلات دوجانبه را مطرح کرده است.

رئیسی از بانک مرکزی ایران خواست تا دلار را کنار بگذارد

ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، خواستار تغییر سیاست در مورد استفاده از دلار آمریکا در مبادلات تجاری دوجانبه شده است. رئیسی در 17 اردیبهشت در جلسه هیئت دولت پس از سفر خود به سوریه در مورد پیشرفت کشورهای دیگر مانند چین و روسیه در کاهش وابستگی تجاری به دلار آمریکا صحبت کرد و خواستار بسترسازی بانک مرکزی ایران برای استفاده از ارزهای محلی مانند ریال ایران به جای دلار آمریکا شد.

رئیسی همچنین به قدرت بازار سوریه و چگونگی بهره‌مندی دو کشور از یکپارچگی و روابط تجاری نزدیکتر اشاره کرد. او اظهار داشت:

“بازار سوریه از ظرفیت و قابلیت بالایی برای ایران در راستای افزایش سطح روابط تجاری دو کشور برخوردار است.”

رئیسی اخیراً تاکید کرد که ایران به دنبال پیوستن به گروه بریکس به عنوان راهی برای تضعیف سلطه ایالات متحده و سایر کشورها در جهان است که به ایجاد جهانی چند قطبی در آینده کمک می‌کند.

اقدامات بانک مرکزی ایران

محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی ایران، توضیح داد که ایران این سیاست پیشنهادی مبنی بر کنار گذاشتن دلار آمریکا در تسویه حساب‌های تجاری را به عنوان یک سیاست استراتژیک دنبال خواهد کرد.

به گفته فرزین، در این بیانیه که در 18 اردبیهشت در نشستی عالی‌رتبه با قیس بن محمد آل یوسف، وزیر بازرگانی و صنعت عمان، اعلام شد، خاطرنشان شد که با استفاده از ارزهای ملی، تراز تجاری دوجانبه 1.8 میلیارد دلاری حتی می‌تواند باز هم افزایش یابد.

فرزین در مورد دلایل کنار گذاشتن دلار آمریکا، توضیح داد که آمریکا از ارز خود به عنوان ابزاری سیاسی برای اعمال فشار بر کشورهای دیگر استفاده می‌کند و توضیح داد که به همین دلیل است که اخیراً استفاده از سایر ارزها مانند یوان چین افزایش یافته است. نماینده عمان این پیشنهاد را مثبت ارزیابی کرد و اظهار داشت که این اقدام برای هر دو طرف مزایای خوبی به همراه خواهد داشت.